Poëzie op het mobiele scherm 2012

De zes werken hiernaast zijn tot stand gekomen in het kader van het project Poëzie op het scherm, dat gezamenlijk door het Nederlands Letterenfonds en het Mondriaan Fonds werd georganiseerd. Deze bijzondere zesde editie was voor het eerst toegespitst op mobiele schermen (smartphones, tablets etc.) en het onderzoeken van de specifieke mogelijkheden van touchscreens, Augmented Reality etc.


Deze editie van kwam tot stand i.s.m. het Stedelijk Museum Amsterdam. De resultaten van Poëzie op het mobiele scherm zijn op donderdag 17 mei 2012 gepresenteerd tijdens Augment It!, Stedelijk @ Trouw/De Verdieping. Rita Raley (University of California Santa Barbara, USA) en Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum) gingen met de deelnemers en het publiek in gesprek.


Essay
Dichter, filosoof en essayist Maarten Doorman werkte tijdens deze editie samen met kunstenaars Nils Mühlenbruch en PJ Roggeband.  Vanuit zijn 'embedded' positie schreef Doorman een essay over de vraag wat poëzie is of wordt als ze de wereld ingaat op een mobiel scherm. Lees
hier zijn essay: Poëzie op het mobiele scherm (pdf).

Interview
Voorjaar 2012 verscheen in Schreef #2 een interview met Yra van Dijk (UvA) en Rita Raley (Associate Professor of English aan de University of California Santa Barbara, USA; samensteller van de Electronic Literature Collection Vol 2) over digitale poëzie. U kunt het tijdschrift hier inzien of downloaden als pdf:
www.letterenfonds.nl/publicaties.


Poëzie op het scherm
Poëzie op het Scherm... omschrijving van dit type activiteit/regeling die de context vormen voor werken...

Organisatie

6 werken