Over deze site
Het digitaal-literaire domein is een nieuwe, experimentele en vooral spannende hoek binnen het literaire veld. De digitalisering van de wereld is een dankbare bron van inspiratie voor allerlei soorten makers en dat heeft in het afgelopen decennium geleid tot allerhande fonkelnieuwe fascinerende artistieke uitingsvormen. Makers zoals schrijvers, ontwerpers en gamemakers zijn meer en meer op zoek gegaan naar nieuwe manieren om literaire werken te creëren waarbij taal en technologie hand in hand gaan. Literatuur is niet langer alleen iets om te lezen. Door allerlei innovatieve, genre-overschrijdende projecten kan het literaire landschap tegenwoordig ook op andere manieren worden verkend.
In navolging van de Scan Digitale Literatuur en in een poging om de werken binnen het multidisciplinaire digitaal literaire veld te bewaren presenteert het Letterenfonds met diglit.nl een huidig overzicht van digitale literaire projecten binnen het Nederlandstalige veld. Door de fluïde en niet-fysieke aard van het internet loopt digitale literatuur een groter risico verloren te raken dan traditionele literatuur. Daarom is het van groot belang dat digitale literaire projecten vastgelegd worden, zodat ze ook voor toekomstige generaties lezers nog beschikbaar zijn. In dat licht is diglit.nl een bloemlezing met alles dat het genre op dit moment te bieden heeft. Het is geen research project; diglit produceert zelf niet. Het doel is om te tonen hoe breed het digitaal-literaire veld inmiddels is. Met het publiceren van literatuur buiten het papieren boek breidt het werkterrein van de literatuur niet alleen steeds verder uit, maar begint er immers meer en meer een onafhankelijk, interdisciplinair veld te ontstaan. Het documenteren van de projecten is niet alleen belangrijk in het verzekeren van een open circulatie en het behoud van de projecten, maar is zelfs onmisbaar voor het ontwikkelen van digitale literatuur als onafhankelijk veld.
Op diglit.nl ontdek je literatuur in de meest uiteenlopende nieuwe vormen: denk aan apps, websites en literaire projecten op social media. Maar je zult ook fysieke installaties en projecten voor VR, AR en MR in het overzicht aantreffen. Begin met grasduinen en ontdek alle projecten, makers en organisaties die bepalen wat digitale literatuur in Nederland vandaag de dag is – en waar het morgen heengaat.